Du fyller i dina uppgifter på vår sida på mindre än 5 minuter.
Har du några frågor så hjälper vid dig via telefon, chat eller e-post. Vi pratar svenska.
Vi beräknar din skatt, säkerställer att uppgifterna är korrekta och skickar ett utkast till dig.
När du är nöjd så skickar vi deklarationen till spanska skatteverket samt sätter upp autogiro hos din spanska bank.
Du får din deklaration från oss och skatten dras från ditt konto via autogiro av spanska skatteverket.
Du fyller i dina uppgifter på vår sida på mindre än 5 minuter.
Har du några frågor så hjälper vid dig via telefon, chat eller e-post. Vi pratar svenska.
Vi beräknar din skatt, säkerställer att uppgifterna är korrekta och skickar ett utkast till dig.
När du är nöjd så skickar vi deklarationen till spanska skatteverket samt sätter upp autogiro hos din spanska bank.
Du får din deklaration från oss och skatten dras från ditt konto via autogiro av spanska skatteverket.
Uppdaterat 15/05/2024.
Om du äger en fastighet I Spanien och har valt att hyra ut den kommer du behöva deklarera uthyrning i Spanien kvartalsvis när du är Icke-Resident. Detta innebär att du vistas mindre än halva året i Spanien och har normalt din skattehemvist i ett annat land, till exempel Sverige.
Om du vistas mer än halva året i Spanien anses du vara Resident i Spanien för skatteändamål och behöver deklarera för alla dina globala inkomster i Spanien.
Vi hjälper dig att deklarera dina hyresinkomster i Spanien.
Du skickar oss information om:
Vi går igenom alla uppgifterna, beräknar din skatt och deklarerar åt dig. Skattebetalningen sätter vi upp på autogiro så att Skatteverket drar pengarna från ditt spanska konto. Du behöver alltså inte fysiskt besöka ett skattekontor i Spanien för att betala skatten.
Vi ger dig råd och hjälp längs vägen, till exempel kring avdrag som kommer sänka din skatt.
När du själv använder din bostad utöver uthyrningen kommer du också behöva deklarera ”schablonskatt” för ägandet av en semesterbostad en gång om året. Vi hjälper gärna till med även detta som kallas ”Non-Resident Income Tax” eller ”Skatt för Icke-Residenta”, ”NRIT” eller ”Modelo 210” – kärt barn har många namn.
Klicka gärna här för att läsa mer om schablonskatten – NRIT.
Vänligen fortsätt läsa nedanför och vi förklarar hur du ska göra för att deklarera uthyrning i Spanien
Skatten beror på om man bor inom eller utanför EU. För EU-medlemmar som Sverige är skattesatsen 19 % av beskattningsbart belopp och du kan göra avdrag.
Om du inte har din skattehemvist inom EU är skatten 24 % och du får inte göra några avdrag alls.
Efter avdrag brukar skattesatsen landa kring 10-15 % av hyresintäkten och vi hjälper till så att du får rätt till alla avdrag som är tillämpliga.
Den del av året som du inte hyr ut din bostad kommer du behöva deklarera för en årlig schablonskatt.
Du kan normalt kräva tillbaka den spanska skatten i din svenska beskattning om du även betalat skatt för uthyrningen i Sverige.
Ja, absolut! Om du normalt har din skattehemvist inom EU, till exempel Sverige så kan du få göra avdrag för de direkta kostnader som du haft i samband med uthyrningen.
Om du bor utanför EU normalt så får du inte göra avdrag.
Efter avdragen brukar skatten på uthyrningen landa kring 10-15% av hyresintäkterna.
Du får normal dra av alla direkta kostnader som är relaterade till uthyrningen.
Kostnaderna ska dras proportionellt mot intäkten under året och du kan behöva skriva av en del kostnader.
Det finns även generella schablonavdrag per fastighet som kan sänka skatten avsevärt.
Om du hyr ut din bostad på längre sikt i syfte att skapa en permanentbostad åt hyresgästen kan du eventuellt ha möjlighet att få ytterligare reduktion om 60 % av det beskattningsbara beloppet om du är Resident.
Det finns även schablonavdrag som räknas ut enligt skattetabeller, vi hjälper er få rätt på detta.
Det kan vara något komplicerat få rätt på avdragen i Spanien, speciellt om du har gjort renoveringar, köpt möbler eller har andra särskilda kostnader du kan ha rätt att dra av. Det kan också bli väldigt kostsamt i längden att göra avdrag man inte har rätt till och det kan vara svårt att få råd från skattemyndigheten även om du pratar spanska.
Ta gärna kontakt med oss om du har några frågor och oroa er inte – vi hjälper er att dra av de kostnader ni har rätt att dra av.
Våra arvoden betalas enklast med betal- eller kreditkort och vi har inte tillgång till ert bankkonto.
Skatten betalas genom att Skatteverket gör en autogirodragning från ert spanska konto. Vi hjälper er att sätta upp autogirodragningen åt er så ni behöver inte bekymra er om att besöka en spansk bank fysiskt.
Ni kan läsa mer om våra arvoden här.
Ja, men du behöver sätta dig in i ett krångligt regelverk och bekanta dig noga med den spanska byråkratin. Regelverken förändras ständigt och blanketter samt hemsidor revideras årligen. Din bank kanske strular eller så har fastighetsvärden i din kommun förändrats under året som gör att de råd du fått på nätet eller från din gestor tidigare inte längre gäller.
Fördelen med vår tjänst är att du slipper oroa dig ifall du har gjort rätt. Du har också tillgång till support om du har några vidare frågor eller orosmoment.
Vi gillar jämförelsen med att ibland är det skönt att gå till en restaurang även om du vet hur man lagar mat. Du behöver inte oroa dig för att hitta ett nytt recept och för disken. Men, om du älskar att laga mat – eller deklarationer – så kan du alltid ägna ett par timmar för att göra en röra.
Det är också vanligt att kunder kommer till oss och säger att de inte har några avdrag de vill göra och när vi pratar med dem kommer vi nästan alltid fram till olika schablonavdrag som sänker skatten betydligt mer än kostnaden för tjänsten.
Om du har bott I Spanien I flertal år, kan spanska, förstår dig på den spanska byråkratin och har någon form av ekonomisk bakgrund – då kan det löna sig spendera x timmar för att sätta dig in i regelverket och deklarera uthyrning i Spanien själv.
Om du kan spanska och har ekonomiskt bakgrund men har precis skaffat din bostad i Spanien är det ofta bäst att få hjälp åtminstone de första åren.
I alla andra fall brukar det oftast inte löna sig att ägna timmar åt att leta information om regelverk, ta del av gammal information på hemsidor och riskera göra fel avdrag. Du riskerar strafftillägg och har inte en aning om vad man ska göra när man får ett rekommenderat brev på spanska från skattemyndigheten vilket kan bli dyrt.
Din Valor Catastral motsvarar ditt spanska taxeringsvärde för fastigheten. Du hittar den enklast genom att titta på faktura för din IBI-skatt (den lokala fastighetsskatten).
Om du har ett nybyggt hus kan det ske att Valor Catastral ännu inte tilldelats, då är värdet ofta hälften av köpeskillingen i escrituran (exl. moms), kontakta oss för mer information.
Du kan också ta ett foto på din IBI-betalning och skicka detta till oss så hjälper vi dig att hitta det.
Klicka här för att läsa mer om IBI och Valor Catastral.
Kontakta oss så utreder vi varför, ibland kan det vara för att din bank har registrerat ditt konto med passnummer istället för NIE som gör att skatteverket inte accepterar en autogirodragning. Ibland kan det vara för att banken stavat fel på NIE numret. Ta kontakt med oss om du är osäker så ordnar vi det.
Det som är viktigt att kontohavaren är den samma som personen som personen som deklarerar. Om ni är ett par, se till att kontot står i bådas namn eller att ni har varsitt konto att betala skatten med för att autogiro ska fungera.
Ni också möjligheten att göra betalningen till vårt klientmedelskonto och vi utför betalningen direkt. Detta kan vara ett alternativ om ni är sent ute eller bara en ägare är kontohavare hos banken.
Modelo 210 är spanska statens blankett för skatteinbetalning. Den gäller för de personer som inte är Residenta i Spanien utan har sin skattehemvist normalt till exempel i Sverige.
Du kan läsa mer om Modelo 210 på svenska på denna länk.
Om du äger en fastighet i Spanien måste du deklarera för den i Spanien oavsett om du är skattskriven i Sverige eller Spanien. Du måste också deklarera oavsett om du hyr eller inte.
Modelo 210 är en typ av inkomstdeklaration i Spanien och då kanske du tänker ”men jag har ju ingen inkomst i Spanien, varför behöver jag deklarera?”
Det enkla svaret är att spanska staten anser att ägandet av en semesterbostad är en ”inkomstförmån” som är beskattningsbar. Detta gäller även om du inte hyr ut din bostad. Slarvigt sagt kan man se det som en typ av statlig fastighetsskatt du betalar.
Ofta betalar du också en lokal fastighetsskatt som heter IBI, denna behöver du inte deklarera utan kommunen drar det automatiskt efter att du registrerats som ägare av bostaden. Din advokatbyrå som hjälper dig med köpet har oftast satt upp detta autogiro i samband med att de ändrar på vatten- och elavtal för bostaden.
Om du bor här permanent behöver du deklarera för dina globala inkomster, inklusive eventuell pension eller lön från Sverige.
När du hyr ut din bostad används samma blankett, Modelo 210 för att deklarera uthyrning i Spanien.
Från och med 2024 ska uthyrningsintäkter deklareras årsvis. Fram till 2023 har uthyrning deklarerats kvartalsvis innevarande år.
Deadline för deklarationen för betalning via autogiro avseende 2024 års intäkter är nu 15e januari 2025.
Generellt är det bra att börja samla fakturor mot slutet av året så allt är tillgängligt direkt efter årsskiftet och skicka oss all information så snart som möjligt så att det finns tid att reda ut eventuella frågeställningar.
Om ni missat tidigare års uthyrningsintäkter så gäller fortsatt kvartalsvisa deklarationer för dessa. Dvs, om ni hyrt ut 2024 så räcker en deklaration i början på 2025 men om ni t.ex. hyrt ut 3 kvartal under 2022 som ni missat deklarera, så behöver ni fortfarnde skicka in 3 separata deklarationer för 2022.
För den period du inte haft bostaden till uthyrning behöver du årligen deklarera en schablonskatt. Schablonskatten måste deklareras senast sista december, året efter taxeringsåret. Detta gäller om du INTE hyr ut din bostad. Dvs. om du är skattskyldig år 2023 kommer du deklarera 2024 och din skatt dras från ditt konto sista december 2024.
Om du är Resident ska du deklarera mellan april och juni. Tänk på att du behöver deklarera utländska tillgångar redan sista mars.
Men vad händer om jag redan betalar skatt i Sverige?
Ja, du ska deklarera i båda länderna, i Spanien deklarerar du enbart din spanska bostad om du är skriven i Sverige i övrigt.
Om du har hyresintäkter ska du deklarera uthyrning i Spanien och i Sverige samt göra avdrag enligt respektive länders skattesystem. Du kan därefter yrka tillbaka den spanska skatten i vissa fall enligt dubbelbeskattningsavtal så att du inte behöver skatta dubbelt.
Har du andra inkomster i Spanien ska även dessa deklareras i Spanien.
Hyresintäkter I Spanien: 2500 euro.
Om vi jämför detta med hyresintäkten (285/2500) så kan vi se att skatten blir runt 11,4 %.
Vi deklarerar detta och betalar 285 euro till spanska skatteverket.
Om du samtidigt är skattskyldig i Sverige för inkomsten.
Eftersom avdragsreglerna vid uthyrning är högre i Sverige än i Spanien så betalar du i detta fall ingen skatt i Sverige för uthyrningen i Spanien.
Du betalar bara det spanska 285 euro.
Eftersom du har betalat mer skatt i ditt hemland än i Spanien kan du räkna av den spanska skatten så att din totala skatt inte uppgår till mer än 600 euro.
Generellt innebär detta att du inte kan välja vilket lands skatt du ska betala utan att du ska betala en skatt som uppgår till det lands skatt som är högst.
Har du aldrig deklarerat fast du borde ha gjort det så rekommenderar vi att deklarera retroaktivt fem år tillbaka i tiden vilket är perioden som spanska skatteverket oftast går tillbaka för att kräva på obetalda skatter.
Du kan komma att få betala straffskatt för de år du missat men som tur är finns det rabatter för detta om du själva väljer att deklarera de år du missat. Kontakt oss gärna för vidare information.
Och vad händer om du inte betalar alls?
Det finns historier på nätet och bland vänner om folk som aldrig brytt sig om att deklarera uthyrning i Spanien och det har inte hänt något. Detta är dock felaktigt och väldigt riskabelt då spanska skatteverket har tillgång till båda spanska fastighetsregister samt svenska skatteuppgifter genom gemensamt skatteregister i EU.
Det kan därmed bli dyrt och bli påkommen samtidigt som du blir helt enkelt en skattesmitare och bryter mot lagen.
Tänk också på att det finns “rabatter” på böterna ifall du självmant väljer att deklarera tidigare år då du missat.
Ja, ni behöver båda deklarera uthyrning i Spanien var för sig.
Uthyrning ska enligt lag deklarerat separat per ägare och per fastighet om ni äger flera fastigheter så länge ni är Icke-Residenta.
Deklarationerna ska skickas in kvartalsvis. Om ni är Residenta så räcker en årlig deklaration.
För några år sedan skulle icke-residenta deklarera separat PER HYRESGÄST!
Vissa advokater/gestorer/asesorer säger att det räcker med att deklarera en person vilket gör att de kan erbjuda lägre priser då de bara gör halva jobbet. Detta är inte enligt lag och vår rekommendation är att inte göra på detta sätt. Om ni har några fler frågor om detta skicka gärna e-post till oss till info@staminawebs.com.
Ja! Det måste du. Du kommer behöva betala en typ av förmånsskatt för att du äger en bostad du har tillgång till. Se det som en statlig fastighetsskatt.
Ja, du ska deklarera både i Sverige och i Spanien för den inkomsten. Du gör avdrag efter respektive lands regler och därefter kan kräva tillbaka den spanska skatten enligt dubbelbeskattningsavtaletM
Ett hemvistintyg begär du från det svenska skatteverket på denna länk. Det är ett intyg som skatteverket utfärdar för att intyga att du har din skattehemvist i Sverige. Detta innebär att du är skatteskyldig i Spanien enbart som “icke-resident” och betalar bara skatt på de tillgångar och inkomster du får från Spanien.
Normalt behöver du skicka in ett hemvistintyg första gången du deklarerar. Det kan också hända att skatteverket kräver detta. Då måste du ansöka om ett på svenska skatteverkets hemsida som visar att du är skattskyldig i Sverige. Du skickar då in hemvistintyget till oss och vi skickar vidare detta till spanska skatteverket.
Nej, du behöver normalt inte skicka in dina kvitton när du deklarerar uthyrning i Spanien. Modelo 210 är en preliminärdeklaration där du anger de inkomster du haft och de kostnader du anser att du har rätt att dra av.
Om skatteverket gör annan tolkning eller begär kvitton kommer de att höra av sig och då är det viktigt att du har kvitton som är godkända med NIE nr, momsnummer och namn.
Spanska skatteverket är väldigt strikta vad gäller formaliteter kring kvitton.
Om du hyr ut till ett företag är du inte deklarationsskyldig om företaget gör preliminärskattebetalning.
Företaget ska då betala in 19 % skatt åt dig från hyresintäkterna så du får inte hela hyran utbetalt till dig. Även om du inte behöver deklarera så är det bra att deklarera då du får dra av dina kostnader. Det innebär att du kommer få tillbaka på skatten.
Obs. också att om ett företag hyr din bostad så kommer du behöva deklarera moms i en separat deklaration “Modelo 303”. Det är oftast därför mer komplicerat att deklarera uthyrning till företag än till privatpersoner. Det kan också finnas andra aspekter om företaget är utländskt. Om hyr ut till ett företag, ta då kontakt med oss så hjälper vi dig.
Allmänna villkor | Hantering av personuppgifter, kakor och integritetspolicy. Spanskt skattenummer ESY6837028Q.